Интерактивната карта съдържа информация за туристически маршрути и забележителности на територията на рибарска област "Главиница - Тутракан - Сливо поле". Можете да изтеглите трак-логове и географски координати с информация за маршрутите и обектите в GDB и GPX формат и да ги използвате за вашия GPS.

Обиколка на историческите паметници, Тутракан

Този маршрут представя възможност за запознаване с историческите, културни и етнографски забележителности на гр. Тутракан.

Антична крепост “Трансмариска”

Римска крепостна стена и отбранителна бойна кула на античната крепост “Трансмариска” от края на I век, намираща се в централната част на гр. Тутракан. Височината и ширината на обзора създават впечатление, че човек е застанал върху планина. Това впечатление се засилва от просторната низина на срещуположния румънския град Олтеница.

route3-transmariska-north

“Селището зад блатата” – такъв е смисълът на римското название Тутракан – Трансмариска. Според друго тълкуване, римският кастел е получил името си от името на р. Марискус (сега Арджеш), като Трансмариска означава “селище, стоящо срещу Марискус”. Прокопий Кесарийски отбелязва, че Трансмариска е срещу крепостта Дафни. В един каменен надпис, датиращ от 294 г., се свидетелствува за идването на император Диоклетиян, който “след като победил вражеските племена и установил спокойствие в своята земя, издигнал крепостта Трансмариска”. В нея квартирували части от XI Клавдиев легион. При император Валент (366 г.) бил построен салов мост на р. Дунав през войната му с готите.

route3-transmariska-south

Етнографски музей “Дунавски риболов и лодкостроене”

В Тутракан – като утвърден център на дунавския риболов в края на XIX и началото на XX век, се намира също така и единственият в страните по поречието на Дунав етнографски музей “Дунавски риболов и лодкостроене”. Създаден e, за да съхрани материалната и духовната култура, общественото устройство и бита на българите от крайдунавските селища.

route3-etnografski-muzei

Експозицията, подредена в седем зали и два интериора, е разположена в сграда – паметник на културата от началото на XX век. В хронологическа последователност са представени оригинални риболовни уреди от древността и съвременни съоръжения. Фотоси и графики обясняват начина на риболов в селищата по Долния Дунав. Добива се представа за обществената организация на риболовците, сметководството, вътрешната уредба на жилищата, културните им потребности.

route3-etnografski-muzei-interior

Място е отделено и за лодкостроенето, което се развива в този край още от римско време, когато в античния кастел е имало работилница за ремонт на плавателни съдове. Между 500-те експоната разкриващи риболова от античността до наши дни, са котвите, мрежите, харпуните, типичната тутраканска рибарска лодка, големите рибарски мрежи – дифани, дълги по 150 метра. В края на XIX век лодки от Тутракан се изнасят в Румъния, Сърбия, Австрия и др. Музейната експозиция е част от огромното етнографско наследство на населението от селищата край река Дунав.

Исторически музей (Теодорова къща)

Историческият музей е настанен в Теодоровата къща – перла сред архитектурните и исторически паметници на Тутракан. Масивната каменна сграда впечатлява с изискания си виенски стил, с красивите корнизи и пиластри. През 1993 г. е адаптирана за експозиция на Исторически музей. Тя разкрива славната близо 20 вековна история на града.

route3-istoricheski-muzei

На три етажа се проследява хронологически развитието на тутраканския край от древността до освобождението от румънска окупация през 1940 г. В археологическата експозиция са изложени находки от V хилядолетие пр.н.е., тракийска керамика, култови масички и животински фигури от глина, експонати от античната крепост „Трансмариска”, създаването и величието й, идването на прабългарите и славяните и изграждането на крепостта Тутракан от времето на Първото и Второто българско царство.

Музеят разполага и с интересна иконна експозиция, от възрожденски икони от Тутраканска духовна околия. Иконите са дело на майстори зографи от  Тревненската живописна школа. Прецизно са възстановени от специалисти класическия декор и декоративни стенописи.

На втория етаж е проследена хронологията от Руско-турските войни и участието на тутраканци в Освободителната война от 1877-1878 г. Старият Тутракан помни стъпките на четата на П.Хитов със знаменосец Васил Левски от 1867 г. и героичния подвиг на четата на Таньо Стоянов-Войводата.  След 1878 г., Тутракан израства като административен, стопански и културен център. Значително място в експозиция „Нова история” заемат фотоси, документи, предмети от градския бит след Освобождението. Представени са някои от произведенията на световноизвестни автори и класици на българската литература, отпечатани в една от най–големите печатници в Североизточна България, печатница „Мавродинов”.

route3-istoricheski-muzei-fond

На третия етаж на „Теодоровата къща” е експонирана етнографската експозиция, представени са традиционни пособия за упражняване на основните поминъци – риболов, земеделие и занаяти, част от инструментариума, необходим за занаятчийството, тъкани и др.Лапидариумът продължава „да разказва” историческото минало на Тутракан с поставената римска надгробна стела от ІІ в., колоната поставена в чест на посещението на Султан Махмуд ІІ в града през 1837 г., паметната плочата поставена през 1957 година в чест на освободителя на Тутракан – ген.майор Ал.В.Суворов през 1773 година. През 2004 г. е открита нова постоянна експозиция „Тутраканска епопея”. Тя разкрива безпримерния героизъм и храбростта на българската армия, по време на Първата световна война, в една от най-героичните битки – Битката за Тутракан (5-6 септември 1916 г.)

Църква „Свети Николай”

Църквата „Свети Николай” e построена с даренията на родолюбиви тутракански граждани и тържествено осветена на 14 юли 1865 г. Катедралният храм е с изключително красива архитектура. Дърворезбата на царските двери, иконостасът и стенописите са изваяни от майсторите зографи на тревненската живописна школа Захари Цанюв и неговия син Стефан. Тук са отслужени първата панихида на загиналите в битката за Тутраканската крепост през 1916 г. и първият молебен за свободата на Добруджа през 1940 г.

route3-st-nickolay

Архитектурен резерват „Рибарска махала”

Архитектурният резерват „Рибарска махала” е естествено обособило се рибарско селище (единствено по поречието на р. Дунав) от епохата на Възраждането с автентичен сграден фонд. В миналото Тутракан е бил най-големият наш риболовен център на р. Дунав, с най-голям улов на риба. През своето хилядолетно съществуване Тутракан е свързан неизменно с риболова, с плетенето на рибарски мрежи и с лодкарските си работилници. С този древен занаят и поминък са се занимавали цели родове и фамилии. В началото на века в Тутракан има повече от 5000 рибари, на рибарския пристан е могло да се видят над хиляда лодки. Тутраканските рибари са действителни господари на дунавския риболов от Оршова до делтата на Дунав.

route3-ribarska-mahala

Атракции

Освен възможността да направят много снимки от чудесните гледки към Дунав и околностите, посетителите ще имат възможност и да дегустират специалитети от автентичната местна кухня.

route3-danube