Интерактивната карта съдържа информация за туристически маршрути и забележителности на територията на рибарска област "Главиница - Тутракан - Сливо поле". Можете да изтеглите трак-логове и географски координати с информация за маршрутите и обектите в GDB и GPX формат и да ги използвате за вашия GPS.

Исторически музей (Теодоровата къща)

Историческият музей е настанен в Теодоровата къща – перла сред архитектурните и исторически паметници на Тутракан. Масивната каменна сграда впечатлява с изискания си виенски стил, с красивите корнизи и пиластри. През 1993 г. е адаптирана за експозиция на Исторически музей. Тя разкрива славната близо 20 вековна история на града.

route3-istoricheski-muzei

На три етажа се проследява хронологически развитието на тутраканския край от древността до освобождението от румънска окупация през 1940 г. В археологическата експозиция са изложени находки от V хилядолетие пр.н.е., тракийска керамика, култови масички и животински фигури от глина, експонати от античната крепост „Трансмариска”, създаването и величието й, идването на прабългарите и славяните и изграждането на крепостта Тутракан от времето на Първото и Второто българско царство.

Музеят разполага и с интересна иконна експозиция, от възрожденски икони от Тутраканска духовна околия. Иконите са дело на майстори зографи от  Тревненската живописна школа. Прецизно са възстановени от специалисти класическия декор и декоративни стенописи.

На втория етаж е проследена хронологията от Руско-турските войни и участието на тутраканци в Освободителната война от 1877-1878 г. Старият Тутракан помни стъпките на четата на П.Хитов със знаменосец Васил Левски от 1867 г. и героичния подвиг на четата на Таньо Стоянов-Войводата.  След 1878 г., Тутракан израства като административен, стопански и културен център. Значително място в експозиция „Нова история” заемат фотоси, документи, предмети от градския бит след Освобождението. Представени са някои от произведенията на световноизвестни автори и класици на българската литература, отпечатани в една от най–големите печатници в Североизточна България, печатница „Мавродинов”.

route3-istoricheski-muzei-fond

На третия етаж на „Теодоровата къща” е експонирана етнографската експозиция, представени са традиционни пособия за упражняване на основните поминъци – риболов, земеделие и занаяти, част от инструментариума, необходим за занаятчийството, тъкани и др.Лапидариумът продължава „да разказва” историческото минало на Тутракан с поставената римска надгробна стела от ІІ в., колоната поставена в чест на посещението на Султан Махмуд ІІ в града през 1837 г., паметната плочата поставена през 1957 година в чест на освободителя на Тутракан – ген.майор Ал.В.Суворов през 1773 година. През 2004 г. е открита нова постоянна експозиция „Тутраканска епопея”. Тя разкрива безпримерния героизъм и храбростта на българската армия, по време на Първата световна война, в една от най-героичните битки – Битката за Тутракан (5-6 септември 1916 г.).